Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2012 14:34 - Две дози, за да е ефективна противогрипната ваксина
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
0



За всеки сезон противогрипните ваксини излизат с различни указания за приложение. Тази година като цяло препоръките са сходни с тези от предишния грипен сезон 2011-2012. Важни са обаче няколко пункта, които значително се различават. Особено внимание трябва да се обърне на децата и техния имунитет.

Колко дози са необходими на едно дете, за да изгради имунитет срещу грипа? Според специалистите от Световната здравна организация, които контролират и изготвят препоръките за ваксиниране срещу грип през всеки сезон, за да изградят имунитет срещу грипа, децата, имунизирани за първи път с противогрипна ваксина, трябва да получат две дози.

Схемата, която е официално обявена да се следва при деца на възраст 6 месеца до 8 години, е следната:

  • Децата, които досега не са били ваксинирани срещу грип, трябва да получат две дози;
  • Децата, които са получили 2 или повече от две дози противогрипна ваксина от дата 1 юли 2010 година насам, трябва да получат една доза противогрипна ваксина през този сезон;
  • Децата, които някога са били имунизирани срещу грип, но от 1 юли 2010 година не са получили поне 1 дозa противогрипна ваксина, трябва да бъдат имунизирани с две дози през настоящия сезон.
  • Децата, за които няма информация относно имунизационния статус, трябва да получат две дози противогрипна ваксина.

Всички тези изисквание се налагат във връзка с въведения към противогрипните ваксини H1N1 антиген през 2009 година. През сезон 2010/2011 и 2011/2012 H1N1 антиген е присъствал в противогрипните ваксини и през този сезон той също присъства като компонент. Очаква се H1N1  да е сред най-разпространените грипни щамове през настоящия сезон, поради което е извънредно важно да се изгради ефективен имунитет срещу него.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2670785
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив