Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 07:13 - Безжичното зареждане - защо бъдещето му принадлежи?
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 978 Коментари: 0 Гласове:
1



image

 

 

Напоследък нови модели смартфони излизат кажи-речи всеки ден, но от известно време насам малко от тях предлагат истински, революционни новости. Това, разбира се, е логично следствие на насищането на пазара и на факта, че повечето технологии, изиграли ролята на катализатор за смартфон революцията, навлязоха в най-зрелия етап от жизнения си цикъл.

В резултат днес виждаме все повече „още от същото” (по-големи дисплеи, с по-висока резолюция, процесори с повече ядра или по-висока тактова честота), но не и реални иновации.

При последната генерация мобилни устройства проблемът с енергопотреблението започва да става все по-ясно видим. Докато дисплеите им стават все по-големи и с по-солидна пикселна плътност, а процесорите им по-мощни, технологията за захранването им все така разчита на добрите стари литиево-йонни батерии, които са с нас вече повече от 2 десетилетия. Въпреки многократните опити през годините те да бъдат заменени с нещо по-перспективно, осигуряващо по-висока ефективност, за момента няма технология, която да е достатъчно евтина за масова, комерсиална употреба.



Това, разбира се, не означава, че иновации в това отношение липсват – напротив. Производителите са пределно наясно с тази ахилесова пета на своите мобилни продукти и непрекъснато търсят нови начини за справяне с този недостатък. Една от най-интересните иновации в това отношение е технологията за безжично зареждане. Макар да не решава проблема с живота на батериите, тя е значителна стъпка напред по отношение комфорта на използване и ликвидиране на една от най-досадните страни, свързани с ежедневното презареждане на батериите – огромното и напълно изкуствено разнообразие от зарядни устройства.

 

Какво представлява и как работи?

Звучи доста удобно, нали? Зареждате смартфона или таблета си точно така, както използвате безжичната си мрежа вкъщи или в офиса – от разстояние и без кабели. За съжаление в действителност безжичното зареждане е реализирано по доста по-различен начин на практика. Един от използваните методи е така наречената магнитна индукция, при която енергията се прехвърля от зарядното към зарежданото устройство посредством електромагнитно поле. В този случай между тях трябва да има пряк контакт, т.е. повърхностите им да се допират една до друга.

Другата конкурентна технология – така нареченото резонансно зареждане, няма подобно изискване – при нея двете устройства могат да са отдалечени на разстояние 3 - 4 сантиметра едно от друго. Не е много, но отново нуждата от кабели е напълно премахната.

 

Така е на теория. А на практика?

imageНа практика на пазара вече се предлагат устройства, използващи безжично зареждане. Може би най-яркият (и пресен) пример в това отношение е новият модел Lumia 920 на Nokia. Той използва стандарт за безжично зареждане, наречен „Чи“ (китайската дума за енергиен поток).

Още 120 компании освен Nokia вече внедряват подобни технологии в своята продукция – JBL например предлагат специални зареждащи подложки/докинг станции, позволяващи не само безжично зареждане на вашия смартфон, но едновременно с това и възпроизвеждане на музика от него. За целта е нужно само да поставите устройството върху JBL чарджъра.

Новата линия телефони на Panasonic – Eluga, също предлагат технология за безжично зареждане. Интересното е, че това не е поле, запазено само за смартфони и таблети – безжично могат да се зареждат всякакъв вид мобилни устройства, в това число гейм контролери, Blu-ray рекордери, говорители дори настолни часовници. Специфичното в случая е, че „Чи“ и сходните му стандарти разчитат на безжична технология, използваща магнитна индукция. Що се отнася до резонансното зареждане, там нещата стоят по малко по-различен начин.

 


 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2671736
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив