Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 08:20 - Десет футуристични теории за еволюцията на човечеството
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 2289 Коментари: 0 Гласове:
1



  Трансгенни хора

image

 

Защо да се ограничаваме да приемем от животните само няколко техни качества, ако можем да получим всичко, от което се нуждаем в насипно състояние? Трансгенните технологии на бъдещето ще създадат огромно разнообразие от хибриди между хората и животните. В нашите по-малки братя има цял куп от качества, на които може да завиждаме - на кучетата за обонянието и слуха, на птиците за зрението, на маймуните за ловкостта и кой знае още какво. Хората на бъдещето ще подобрят „екологичността" си до такава степен, че не се изненадвайте, ако вместо на ближния си един ден ще трябва да стиснете ръцете (или каквото има вместо тях) на разумен делфин с очите на ястреб например.

 

 

  Мозък вместо мускули

image

 

Това е едно доста класическо видение за бъдещето на човека, коeто се свежда до заключението, че човешкият мозък е най-големият сред животните по отношение големината на тялото. Въпреки че в момента е установено, че големината на мозъка не е свързана пряко с интелекта, в миналото хората са считали, че с уголемяването му знанията и разумът нарастват.

В своята статия „Човекът от милионната година" Хърбърт Уелс е предложил идеята, че с развитието на технологиите необходимостта от човешкото тяло съвсем ще отпадне и мозъкът ще остане сам, управлявайки различни роботизирани устройства. Развитието на транспорта ще предизвика закърняване на краката и тялото и нашите потомци ще бъдат някакво подобие на мозък, ходещ на ръце.

Всъщност в тази теория има някакво малко късче истина, особено ако вземем предвид теорията на Дарвин, според която ненужните физически свойства постепенно замират и изчезват. Но съвременното човечество все повече се увлича от здравословния начин на живот и спорта, така че краката ще ни служат вероятно още много дълго време.

 

 

Колективният разум

image

 

От гледна точка на тази концепция човечеството постепенно ще се превърне в нещо като кошер или мравуняк, тоест - ще се превърне в суперорганизъм, снабден с единен разум. Човешката воля ще се управлява от целия колектив, решенията ще се взимат съвместно в името на цялото човечество. Трябва да отбележим, че тоталитарните експерименти от миналия век се опитаха да построят в ред държави, включително и в нашата, нещо подобно. Но както показва практиката - изкуственото налагане на идеята за това, че колективът е по-важен от личността, е невъзможно просто заради нашата егоистична природа и вродената ни хищническа склонност към конкуренция.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2673323
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив