Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2012 04:55 - Трябвало е да се комбинира мощността на космическите телескопи "Хъбъл" и "Спицър", за да бъде открита MACSO647-JD
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
0



image Астрономи откриха най-далечната галактика, която някога е била идентифицирана, съобщи Франс прес.

Тя е толкова стара, че са били нужни около 13,3 милиарда години, за да може светлината от нея да стигне до Земята.

Най-старата известна на учените галактика, кръстена MACSO647-JD, е наблюдавана във вида, в който е била само 420 милиона години след Големия взрив, когато Вселената е била на около 3 процента от сегашната си възраст - 13,7 милиарда години.

Трябвало е да се комбинира мощността на космическите телескопи "Хъбъл" и "Спицър", за да бъде открита MACSO647-JD.

Астрономите обаче прибегнали и до феномена гравитационна леща, предсказан теоретично от Алберт Айнщайн в неговата Обща теория на относителността.

Преди близо век Айнщайн заключил, че много масивни обекти като галактичните купове имат толкова силно магнитно поле, че могат да отклонят минаващите край тях светлинни лъчи.
Понякога тази деформация действа като гигантска лупа, която увеличава образа, забелязан от намиращия се от другата страна наблюдател.

MACSO647-JD е открита в рамките на експеримента CLASH (Cluster Lensing And Supernova survey with Hubble), се казва в комюнике, оповестено на сайта на "Хъбъл".

Всъщност след пътуване от 8 милиарда години излъчената от MACSO647-JD светлина достигнала до галактичен куп, който я направил по-ярка отколкото е в действителност за наблюдаващите я от другата страна астрономи.

Този галактичен куп свърши онова, което не може да се постигне с нито един създаден от човека телескоп, отбеляза Марк Постман, който ръководи изследователския екип, заел се с експеримента CLASH.

MACSO647-JD изглежда толкова малка, че може да е в първите стадии от живота си.

Според първите наблюдения ширината й вероятно не надвишава 600 светлинни години.

За сравнение ширината на Млечния път доближава 150 хил. светлинни години.

"Този обект може да е една от многото "тухли" в състава на галактика, заяви ръководителят на изследването Дан Коу от Научния институт за космическия телескоп в Балтимор.

През следващите 13 милиарда години, които я отделят от нас, тя може да се слее с други галактики или части от галактики десетки, стотици и дори хиляди пъти."

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.


Тагове:   небе,   космос,   учени,   Хъбъл,   звезди,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2671575
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив