Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2016 14:44 - Кремълският политолог Баранов в прав текст - имаме нужда от нестабилна България
Автор: platttonnn Категория: Поезия   
Прочетен: 1864 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 18.05.2016 14:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image

Илиян Василев

Стратезите на Путин смятат, че ние им принадлежим по дефолт, по история, по наследство, по обвързаност

Илиян Василев, специално за Faktor.bg

Ето Ви линк(ТУК) към  програмна статия от известния руски политолог Стратезите на Путин смятат, че ние им принадлежим по дефолт, по история, по наследство, по обвързаност който дава рядка представа за иначе затворената за външен поглед мирогледна кухня на Кремъл. Сега си представете, че тази статия е една хилядна част от производството на аналитично-информационната машина на Кремъл, на неговите служби, идеологически и пропагандни центрове.

Зад тези идеи стоят пари, хора, институции, ресурс. В перефраза - когато в Москва някой напише нещо, тук руските посредници го възприемат като залп на Аврора и ръководство за действие.

Както съм писал много пъти и познавайки кухнята - Русия съзнава, че не може да ни предложи конкурентна оферта на тази, която предлагат НАТО и ЕС. Нещо повече, кремълските стратези изобщо не мислят, че трябва да се конкурират за България със Запада. Според тях, ние им принадлежим по дефолт, по история, по наследство, по обвързаност. Ние сме "изконна" сфера на руското влияние.

Ако за Кремъл е допустимо западните политици да бъдат обгрижвани, ухажвани и буквално купени с щедри подаръци, България трябва да бъде купена със собствените и ресурси и да бъде заставена, ако трябва зорлем да заобича Кремъл. Брат, но по-малък, близък, но неравноправен.

От тук и препоръката на Баранов, която се изпълнява в момента като цел на руската външна политика - страната ни да се дестабилизира отвътре, за 

да се превърнем във "фалирала държава", 

в несъстоял се член на ЕС и НАТО и от там веднъж дестабилизирани и разединени, да ни завладеят "евтино".

Технологията е проста - нагнетяване на националистическата истерия и ескалация на неудовлетворението на българските граждани във всяка посока - вътрешна и външна, манипулация с умората и разочарованията на прехода - от вечно отлаганите и неслучващите се реформи и благоденствие, изобщо от всичко, което може да се интерпретира и използва като управленски провал или зона на уязвимост или чувствителност.

Посланието на Баранов е към управляващия елит у нас, в това число и към симпатизантите на Русия - Вие сте компрадорци, които са не само антируски настроени, но и русофоби!?

Забележете в тази група на "русофоби" не са толкова и само политици от десницата, а всички - и Станишев, и Борисов, и Доган. Плевнелиев, Митов, Ненчев - са просто врагове. Идеята на подобна психологическа атака е чрез "страхуване" да ни направят податливи на външни въздействия, да ни разединят и в крайна сметка да ни контролират.

Заедно със съседите ни в Югоизточна Европа сме определени като "слаби звена във веригата на западния империализъм".

Нищо повече, нищо по-малко - лагер на империалистите - точно както във времената на Съветския съюз.

Трябва да бъдем изключително признателни на Баранов за неговата откровеност: "в случаите, в които русификацията на държавата е невъзможна, поради отдалечеността и от руския свят е необходима коренна промяна на политическата и икономическа система и мястото и в международните съюзи". Звучи като директива на Коминтерна към партизани.

Руският политолог посочва, че за Русия няма никакъв смисъл да съхранява стабилността на днешна България - страна, която авторът определя еднозначно като "враг" и "хроничен предател". Според него, тъй като да се разруши страната е невъзможно, тя трябва да бъде

изтръгната от ръцете на Запада

като бъде "лишена от самостоятелност", защото иначе пак щяла "да предаде Русия". Това е буквален цитат, без никаква намеса.

Две са основните пропагандни опорни точки на кремълските политтехнолози спрямо България. Първата е, че българските граждани са социална жертва на Евросъюза, а страната е негова вътрешна колония. Внушението, че ние никога не сме правили избор към ЕС и НАТО, а сме били завладени от нечистите сили. Теза, с която се заиграва върху националната гордост и върху традиционно силното неудовлетворение у българина, че рогът на изобилието ни подминава. Към зоните за натиск спада и недоверието към възможностите на ЕС да се справи с бежанците и Ердогановата ислямизация на Турция като върховна заплаха за националната ни сигурност.

Да Ви звучи познато от устата на местни политици?

Втората опорна точка на руската външна политика е разширяващата русифицирана диаспора на Балканите и в частност в България и Молдова, както и "плътно интегрираните в руската нация" българи, молдовани и гърци.

Няма съмнение, че макар и малка, но има част от обществото, за които 

гравитацията на Кремъл 

е по-силна от гравитацията на националната им идентичност.

Тъй като откровеността на този руски политолог е много над обичайната за руските медии, очаквам след тази статия да се наложат неутрализиращи операции, включително дежурното : "той не представлява официалната гледна точка на Кремъл" или "думите и анализите му са извадени от контекст".

Дори и да имате достъп до оригиналните документи и разработки на теоретиците на съвременната руска външна политика - това винаги е дежурния отговор.

Правя този дълъг цитат от разработката на Баранов за да посоча необходимостта от трезва и реална преценка дори у кръговете, които симпатизират на Путин и на неговата политика. След Южен поток разочарованието в Москва е толкова дълбоко, че връщането към привилегировани отношения е на практика невъзможно. Дори за тях.

Русия се промени. Към лошо.

Пазете България.




Гласувай:
4



1. appen13 - Платеният от КРИМИНАЛНО-ОЛИГАРХИЧНИЯ КРЪГ "Капитал"инкомедиен НПО-КРЕТЕНИЗЪМ в неговия НАЙ-ЧИСТ ВИД !
18.05.2016 14:57
Няма никакъв начин една подлагана на БРУТАЛЕН социално-икономически, демографски, културно-образователен, финансов и политически ЕВРО-ГЕНОЦИД ОКУПАЦИОННА КОЛОНИАЛНА ТЕРИТОРИЯ, каквато е територията на евро-райхскомисариат "България" докато е част от анти-европейския германски ЕСсср и е ограбвана от Берлин и Брюксел в най-добрите традиции на ХИТЛЕРИСТКИЯ Трети райх, да бъде "стабилна" и "просперираща".
Просто историческа ЛОГИКА, неграмотно НПО-слугинче !
цитирай
2. apostapostoloff - Че е така, така е, ама авторът,
18.05.2016 15:35
като почти всеки българин, е склонен да надценява тази изостанала, прогнила, западнала и нещастна държавица Русия.

Каквото и да правят тези примитивни диваци, в крайна сметка те няма нищо да постигнат. Въпрос на време е (само няколко години) ВСИЧКИ връзки между Русия и България да бъдат окончателно и завинаги прекъснати.
цитирай
3. get - - Момче ... момче-е, вземай си редовно хапчетата - защото в последно време взе ...
18.05.2016 22:31
appen13 написа:
Няма никакъв начин една подлагана на БРУТАЛЕН социално-икономически, демографски, културно-образователен, финансов и политически ЕВРО-ГЕНОЦИД ОКУПАЦИОННА КОЛОНИАЛНА ТЕРИТОРИЯ, каквато е територията на евро-райхскомисариат "България" докато е част от анти-европейския германски ЕСсср и е ограбвана от Берлин и Брюксел в най-добрите традиции на ХИТЛЕРИСТКИЯ Трети райх, да бъде "стабилна" и "просперираща".
Просто историческа ЛОГИКА, неграмотно НПО-слугинче !


... взе, твърде да ти личи!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665057
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив