Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2015 10:03 - Гълфос – Златният водопад на Исландия (СНИМКИ/ВИДЕО
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 2854 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.03.2015 10:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Гълфос, известен още като Златния водопад, е едно от чудесата на майката Природа. Намиращ се в богатата на природни красоти Исландия, магическия водопад е един от най-мощните на стария континент със своята двойна каскада от 105 фута.Този грандиозен феномен на природата е не само най-голямата ценност за исландците, но и забележителност в световен мащаб. Освен с красотата си, Гълфос впечатлява и с грандиозните си размери. Състоящ се от два отделни водопада, разположени един над друг, той има обща височина 32 метра и широчина 20 метра, пише hobyto.com.

Горната каскада е по-ниската от двете - 11 метра, а долната - 21. Мощния воден поток се стичат в 70-метровото корито на широкия 2,5– километров каньон на глетчеровата река Хвита, наричана още Бялата река. Скоростта с която водата тече през Гълфос е приблизително 80 куб.м./сек. през зимата и около 140 куб.м./сек. през лятото. Максималната измерена падаща водна маса от водопада е поразителните 2000 куб.м./сек. 

Именно тези цифри подтикнали преди години исландското правителство да мисли за построяването на водоелектрическа централа на Гълфост. Те били наясно, че водопада има капацитета да произвежда голямо количество електроенергия, но за щастие плана им не бил реализиран и вместо това е изграден природен резерват, където хората да се наслаждават на природния феномен, обявен за най-пленителната гледка в Исландия. И до ден днешен се носи легендата за младата жена, която била твърдо решена да запази девствената красотата на местността и дори заплашила да се хвърли в мощната водна стихия. 

Покрай Гълфос често се виждат гледки, които остават в съзнанието на всеки много дълго време след това. Привечер слънчевите лъчи обагрят водите на водопада в топли, златни нюанси и затова хората започнали да го наричат Златния водопад. През лятото искрящото слънце създава неописуема картина рисувайки над водопада безброй пъстроцветни дъги, до които редом се движат малки облачета. Пейзажа през зимните месеци е също толкова пленителен, тъй като тогава всичко наоколо е обвито от сняг и ледени блокове. /blitz/

  • image
  • image
  • image
  • image
  Все още няма коментари0  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2676656
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив