Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2011 18:31 - Американци създадоха контактни лещи с вграден дисплей
Автор: platttonnn Категория: Новини   
Прочетен: 618 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.11.2011 18:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дисплеят се снабдява безжично с ток и може да прожектира директно пред очите данни или изображения    
image

 

В лещата е интегриран дисплей. Снимка: University of Washington

 

 

Учени от САЩ са разработили ново поколение контактни лещи, които прожектират образи пред очите, съобщи BBC. В момента се работи по подобряване на разделителната способност. Тъй като засега микросхемите могат да поберат само един светоизлъчващ диод, в момента разделителната способност е едва 1 пиксел.

В контактните лещи е вграден чип, дълга около 5 милиметра антена и светлинен диод (LED), с чиято помощ се създава картината. Данните и енергията се пренасят безжично. Проблем също така засега е да бъде намерен надежден източник на енергия. Засега прототипът работи само ако е на сантиметри от безжичната батерия.

Изследователите от университета в американския щат Вашингтон, под ръководството на проектния ръководител Бабак Правиз, са доказали в тестове, че системата функционира и може да се приложи и на практика, без да има опасност за хората, пише екипът в специализираното издание Journal of Micromechanics and Microengineering.

Учените вече са успели да преодолеят едно от препятствията - да накарат човешкото око да се фокусира върху образ, генериран на повърхността му. По принцип хората виждат предметите ясно само, ако са на няколко сантиметра от очите им. Учените обаче са успели да приспособят лещите, така че да съкратят разстоянието за фокусиране.

Опити с домашни зайчета, които предварително са били упоени, показват, че лещите са напълно безопасни за очите.

Учените и проф. Парвиз бяха представили прототип на дисплея в контактните лещи още през 2008 г. След като вече е доказана безопасността им, „следващата ни цел е да инкорпорираме предварително определен текст в лещите", заявява Парвиз пред ВВС.

Дългосрочната цел е системата да стане истински дисплей. От него потребителят ще може да получава информация за заобикалящата го среда, например за пресечката, в която трябва да завие с автомобила си, или оценката на потребители за даден ресторант. Но в бъдеще този дисплей ще може да се ползва и като съвсем нормален екран – за прожектиране на снимки или четене на електронни писма. 

var $jsw_div="article_text"; var $jsw_active=true; var $jsw_pageid=2;



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2678689
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив